logo

Havacılık Sektörünün Karşı Karşıya Olduğu ‘Üçlü Kamçı’

airwaypostozkan

airwaypostozkan
ozkdmr3@gmail.com
Havacılık Sektörünün Karşı Karşıya Olduğu ‘Üçlü Kamçı’

Havacılık sektörü, pilotların topluca emekli olmasıyla ortaya çıkan ‘2030 sorunu’ ile biliniyor ancak Money Post’un haberine göre, havacılık teknisyenleri de yaşlanıyor ve ciddi bir insan gücü sıkıntısı yaşanmasından endişe ediliyor.

Bakım, operasyonel güvenliği destekleyen önemli bir görevdir ve genel olarak uçağın inişi ve kalkışı arasında gerçekleşen ‘ line bakım’ ve uçağın bir hangara yerleştirilmesini ve kabindeki oturma özelliklerinin değiştirilmesi veya motorların değiştirilmesi gibi ayrıntılı incelemelerin yapılmasını içeren ‘ dock bakım’ olarak ikiye ayrılabilir.

Bu görevleri yerine getirebilmek için operatörün her bir görev için uygun lisansı alması ve havayolu şirketinden yeterli şirket içi eğitim ve öğretim alması gerekir.

Ancak İnsan gücü açığı, havalimanı operasyonlarında yer alan meslekleri de kapsamaktadır.

Yer hizmetleri olarak bilinen iş türü buna bir örnektir. Bunlar arasında uçakların piste yönlendirilmesi ve yakıt ikmali gibi ‘ramp operasyonları’, bagajların kontrol edilmesi ve tasnif edilmesi gibi ‘yolcu terminali operasyonları’ ve bagajların uçağa taşınması ve kargo ambarına yüklenmesi ve boşaltılmasını içeren ‘kargo terminali operasyonları’ yer almaktadır.

Anlaşılan Havayolu sektöründeki mevcut durum, pilot, teknisyen ve havalimanı operasyonları çalışanlarının eksiklikleriyle ‘üçlü bir kamçı’ anlamına gelmektedir.

Şirketler makineler aracılığıyla dijitalleşmeyi ve işgücü tasarrufunu teşvik etse de, hala insanlar tarafından gerçekleştirilmesi gereken birçok görev var.

Bu Japonya’daki son durumdur. Bunun için Hükümet uygunluk şartlarını hafifletmek ve sınavları basitleştirmek için çalışıyormuş. Bu kadar önemli görevin uygunluk şartlarını hafifletmek sizce ne kadar doğru?

Önceki haftalarda yazdığım gibi bazı görevleri AI’ya devredebilir. Ama insan tarafından gerçekleştirilmesi gereken görevlerde can güvenliği için asla uygunluk şartlarını hafifletmemesi gerektiğine inanıyorum.

Genç işgücüne sahip Türkiye de Japonya’daki durumu göz önünde bulundurarak genç işgücünü iyi değerlendirmek için özen göstereceğini umuyorum.

İyi haftalar.

Av. Keiko Torigoe

www.torigoelaw.com

#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Dekarbonizasyon Saçmalığı

    07 Ekim 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Simply Flying’in haberine göre, British Airways, 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmayı taahhüt etti ve bu artık havayolunun uzun vadeli sürdürülebilirlik stratejisinin önemli bir parçasıdır. Ayrıca 2035'ten itibaren Birleşik Krallık genelinde yeni benzinli, benzinli ve dizel otomobillerin (hibrit otomobiller dahil) satışı yasaklanacak. British Airways, 2019 yılında 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı taahhüt eden ilk havayolu grubu olduğunu biliyoruz. Birleşik Krallık artık karbon emisyonlarını zirve seviyelerini...
  • Uçak Kazalarında Hayatta Kalma Rehberi

    30 Eylül 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    BBC'de yayınlanan bir makaleye göre, teknolojideki ilerlemeler sayesinde uçak kazalarının yaklaşık %90'ında hayatta kalanlar oluyormuş. Tüm havacılık kazalarının sadece yaklaşık %10'unda kurtulan olmuyormuş. Lifestyle’in haberine göre, Greenwich Üniversitesi'nden Profesör Ed Gallia tarafından yapılan araştırma, hazırlıklı olmanın hayatta kalmada önemli bir rol oynadığını doğruluyor. *Hayatta kalanların çoğu acil çıkışa yedi sıra mesafede oturmuş ve koridor veya first class koltuk seçmenin tahliyelerini kolaylaştırdığını fark etmiştir. ...
  • 2024 Yılında Dünyanın En Güvenli Havayolu Şirketi

    23 Eylül 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Airline Rating’in haberine göre, bu yılın en güvenilir 25 havayolu şirketi aşağıdadır. Bay Thomas'ın belirttiğine göre, editörler beş yıl boyunca kazaları, iki yıl boyunca ciddi olayları ve havacılık yönetim organları ile önde gelen kuruluşların denetimlerini analiz ediyorlar; bu analizler hükümet denetimlerini, filo yaşını ve uçak mürettebatının eğitimini içeriyor. Ve "2024 yılının en güvenli 25 havayolu şirketi, güvenlik alanında yenilikçilik, operasyonel mükemmellik ve Airbus A350, Boeing 787 ve 777-9 gibi gelişmiş yeni uçakların piyasaya...
  • Uçakta yapmamanız gereken beş şey

    16 Eylül 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Get Navi’nin haberine göre, kabin görevlilerinden uçakta asla yapmamanız gereken beş şey varmış. Aslında tahmin edebiliyoruz, ama duyunca ‘yapıyorum...’ dediğim şey var. Gelecek seferden itibaren ‘her yer çok kirli’ olduğunu göz önünde bulundurarak hazırlık yapacağım. 1.Uçak duvarına veya penceresıne başınız veya vücudunuzu koymak. 11 yıl havayolu şirketinde çalıştığım sürede uçakta çok kirlenmiş değilse uçağın duvarı ve pencereyi sildiğini hiç görmediğimi hatırladım. Buna rağmen uçuş süresini uyku saati olarak değerlendiren ben, her uçuş...