logo

TEKNOFEST ve TCSG Güven 702

Emin Çalkılıç

Emin Çalkılıç
emincalkilic@hotmail.com
TEKNOFEST ve TCSG Güven 702

Türkiye’nin en büyük teknoloji etkinliği TEKNOFEST, bu sene Cumhuriyetin 100. yılında Ankara’da kapılarını ziyaretçilere açtı.

İlki 2018 yılında gerçekleştirilen TEKNOFEST’in, yurt içinde 7. düzenlendi. TEKNOFEST biride yurt dışında olmak üzere toplamda ise 8 defa düzenlendi. Her zaman olduğu gibi büyük bir coşku içinde gerçekleştirilen TEKNOFEST’te bu senede dolu dolu her yaştan ziyaretçi akını yaşandı.

***

30 Ağustos’ta Sahil Güvenlik Gemi TCSG Güven 702 halka açıldı

Sahil Güvenlik Arama ve  Kurtarma Gemisi TCSG Güven 702, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda Galataport’a demirlemişti. İçerisine ziyaretçi kabul edilen gemiyi dolaşmak için bende geminin kapısındaki sıraya girdim.

Sıra bana gelince geminin karaya uzatılmış olan iskelesi ile gemiye ayak basmış oldum. Önce bir dakikalık kayıt işleminden sonra gemiyi dilediğiniz gibi dolaşabilirsiniz ancak kapalı kapıları zorlamayın dendi. Kapalı kapıları zorlayan misafirlerinde olduğu aşikar demek. Geminin içerisinde biz Türkler kadar ilgi duyan yabancı turistlerde vardı. Bu tarz aktivitelerin faydalı olduğunu düşünüyorum, oradayken ziyaret eden bir Türk misafir kız, bende okulu bitirince denizci olmak istiyorum dediğini duyduk. Hatta oradaki görevliler, okulun bitince bize ulaşırsan seni yönlendirir yardımcı oluruz dediler. Bizim insanımız hakikaten bilgiyi seven zeki bir toplum.Malesef televizyonlarda yayınlanan aşk, ihtiras, sokak çatışmaları gibi filmler izleyicileri bilimden uzaklaştırıp köreltiyor. İşte tam bu noktada TCSG Güven gemisi gibi bilim özendiren aktiviteler genç nüfusumuza meslek seçimlerinde yardımcı oluyor.

Gemide ziyaretçilerin gezebilmesi için ortam oluşturulmuş, girmelerinde sakınca olan yerlerin varsa kapıları kapanmış. Kapı yoksa eğer bir bant ile girilmenin yasak olduğu belirtilmiş. Gemiye giren herkes evvela kaptan köşküne çıkıyor. Herkesin bir gemide merak ettiği yerdir kaptan köşkü. Uçakta nasıl kokpit merak konusudur gemide ise kaptan köşküdür. Aslında gemiye girerken ben ön yargılıydım, “bize geminin güvertesini ve kabinini dolaştırıp çıkarırlar” dedim. Kaptan köşküne geldiğimde şaşırdım. Beni böyle ön yargılı olmaya iten nedir diye sorarsanız cevabı çok basittir. 90’lı senelerde değil askeri teçhizatlara binmek fotoğraf çekmek bile yasaktı. Çok net hatırlıyorum, ya 1997 ya da 1998 senesi olmalı. Bir gurup gazeteci arkadaş Diyarbakır’a gitmiştik uçakla. Uçaktan indikten sonra uçağın kapısında apronda, “arkamızda uçak tabelada Diyarbakır Havalimanı yazıyor. Bir kare fotoğraf çekelim hatıra olsun” demiştik. Tam o sırada bir asker gelerek “yasak” deyivermişti. Çekememiştik elbette, işte o zamanları hatırlayınca bugün bu gemiye binmek lüks kaptan köşküne çıkmak ultra lüks geldi bana.

Gemi turumuza kaldığımız yerden devam edersek, gemide görevli askerler neredeyse adım başı rastlarken herbirinin güler yüzlü konuşkan olmaları insana enerji veriyor. Yine 90’lardan örnek verirsem askere bir soru sormaya çekinirdik çünkü, geneli sert bakarlardı.

Bizler önce geminin güvertesine çıktık, orada bekleyen askerler güler yüzle bizleri karşıladı. Bol bol fotoğraf çekerken dilediğimiz gibide sohbet edip inceledik gemiyi. Sonuçta hergün Sahil Güvenlik Gemisine girmiyoruz. Kaptan köşküne geldiğimizde de yine fotoğraf çekmek serbest hatta orada bulunan “komutan” koltuğuna oturmak bile serbestti. Bizde oturup hatıra kalması adına birer fotoğraf çektirdik. Kaptan köskünde bulunan askerler bizlerin sorduğu her soruya cevap verdiler. Gemi çıkışında da şapka, anahtarlık, fincan ya da oyuncak satıyorlardı. Hatıra olması babında onlardan satın alarak gemi turumuzu tamamlamış olduk. Günlük hayatımızda devamlı gördüğümüz polisimizi 90’lı yıllarla karşılastırırsak olumlu değişiklikleri gözlemleyebiliyoruz. Simdi de Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı askerlerimizin zerafeti, zekiliği ve sahip oldukları gemiyi gözlemleyerek taktir ettik. Son sözümüzü son duamızı söylemeden bitirmeyelim yazımızı; “Allah ayaklarına taş, gözlerine yaş değdirmesin”

#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Boeing‘e Neler Oluyor? 2

    13 Mayıs 2024 Av. Keiko Torigoe, Köse Yazarları

    Bloomberg'in haberine göre Moody's Investors Service, ABD merkezli Boeing'in teminatsız kıdemli tahvillerinin kredi notunu 'Baa3'e düşürdü. Bunu takiben hem Fitch Ratings hem de S&P Global Ratings kredi notu görünümlerini düşürdü. Fitch'in gerekçeleri arasında üretimin normalleşmesi, mevsimsel faktörlerle ilişkili nakit akışı dalgalanmalarının ele alınması ve borç geri ödemeleri yer aldı. İş dünyasında Boeing'in itibarı yerlerde sürünürken, msn'ye göre, beş yıl üst üste zarar eden Boeing, Şubat 2024'te Singapur Airshow'da kapalı bir stan...
  • Airbus Helikopter ‘RACER

    06 Mayıs 2024 Av. Keiko Torigoe, Genel, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Airbus'ın resmi web sitesine göre Airbus helikopteri ‘Racer’,25 Nisan'da başarılı bir ilk uçuş gerçekleştirdi. Yıllardır bu anı bekleyenlerin az olmadığı açık. Bunun sebebi, Racer'ın Avrupa Araştırma Temiz Gökyüzü 2 projesinin bir parçası olarak geliştirilmiş olması ve 13 Avrupa ülkesindeki 40 ortağın beceri ve bilgi birikimini bir araya getirmesidir. Önümüzdeki iki yıl boyunca şirket, hava aracının uçuş limitlerini kademeli olarak genişletmeyi ve yüksek hız kabiliyetlerini göstermeyi amaçlayan bir uçuş kampanyası başlatacakmış. Saatte 400 km...
  • Boeing’e Neler Oluyor ?

    29 Nisan 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Al Jazeera’nın Boeing fabrikasındaki skandal haberi hakkında yazmıştım. Teknisyen olmasa da kaliteli ürünün ortaya çıkmasının zor olduğunu tahmin edebilecek bir haberdi. The Daily Digest haberine göre, Boeing uçaklarında kalitesinde ciddi sorunlar (BBC : teknik aksaklıklar, tasarım hatalar, kurumsal örtbaslar gibi) olduğu ve artık kimse bunu saklayamadığı noktaya kadar geldiği anlaşılıyor. 05 Ocak 2024’te Alaska Havayolları'nın Portland'dan Ontario'ya giden 1282 sefer sayılı uçuşu (Boeing 737 MAX 9), kalkıştan kısa bir süre sonra uçağın a...
  • Boeing’e Neler Oluyor ?

    22 Nisan 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Al Jazeera’nın Boeing fabrikasındaki skandal haberi hakkında yazmıştım. Teknisyen olmasa da kaliteli ürünün ortaya çıkmasının zor olduğunu tahmin edebilecek bir haberdi. The Daily Digest haberine göre, Boeing uçaklarında kalitesinde ciddi sorunlar (BBC : teknik aksaklıklar, tasarım hatalar, kurumsal örtbaslar gibi) olduğu ve artık kimse bunu saklayamadığı noktaya kadar geldiği anlaşılıyor. 05 Ocak 2024’te Alaska Havayolları'nın Portland'dan Ontario'ya giden 1282 sefer sayılı uçuşu (Boeing 737 MAX 9), kalkıştan kısa bir süre sonra uçağın a...