logo

Jet Yakıtı

airwaypostozkan

airwaypostozkan
ozkdmr3@gmail.com
Jet Yakıtı

Geç inen uçaktarın hazırlık sırasında her ne kadar çok acele olsa da yakıt ikmali tamamlanana kadar yolcuların uçağa alınamamasıyla ilgili cümleyi duydunuz, değil mi?

Bu günlerde bir şey araştırmak için Britannica’ya göz atan olmasa da Britannica’da çok ilginç bir konuya yer ayırdığını öğrendim.

Airplane – Civil Aviation, Design, Flight | Britannica

Yani modern yolcu jetlerinin jet yakıtı tankları yoktur.

Bunu en çok belli eden Concorde’dir. He ne kadar Google’de ‘Concorde, Atlantik Okyanusu’nu Mach 2 hızında yaklaşık üç buçuk saatte geçti ve yaklaşık 90 ton yakıt tüketti.’ diye açıklıyor olsa da o ince kanatın yada o uçağın hiçbir yerde 90 tonluk yakıtı koyacak deponun olmadığı açıktır.

Wikipedia’ya göre 60’lu yıllarında uygulamaya geçen Turbofan Motor, modern jet motorlarının baskı türüdür.

Ancak bu Turbofan, kompresör bölümünün önünde büyük bir düşük basınç fanı bulunan bir türbin motorudur. Düşük basınçlı hava kompresörü ve türbini atlar ve jet akımıyla karışarak hızlandırılmış havanın kütlesini artırır. Bu sistem büyük hacimlerdeki havayı düşük hızda hareket ettirir.

Jet motorları havayı çeker, ısıtır ve yüksek hızda dışarı püskürtür.

Uçağı çalıştırmak için ilk olarak APU Jet Motorunu çalıştıracak. APU(Yardımcı Güç Ünitesi), jet motorlarını çalıştırmak için gereken BASINÇLI HAVAYI SAĞLAMAK ve uçak park halindeyken çeşitli ekipmanlara (örneğin klimalar) HAVA BASINCI, elektrik ve diğer güçleri sağlamak için kullanılır.

Uçağın altında sanki yakıt depoluyor gibi görünen o alet de hava kompresörüdür. Hava kompresörleri, havayı sıkıştırmak ve basınçlı havayı pnömatik ekipmanlara beslemek için kullanılan makinelerdir.

Yani ticari uçaklar %90 oranında BASINÇILI HAVA veya free enerjı ile çalışmaktadır.

Uçak aslında ne kadar da çevre dostu bir taşıma aracı, öyle değil mi?

İyi haftalar

Av. Keiko Torigoe

www.torigoelaw.com,

 

#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Boeing CEO’su Kelly Ortberg’in Baltası

    21 Ekim 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Airline Rating’in haberine göre, Boeing 25 milyar ABD Dolarına varan kaynak yaratma yolunda önemli bir adım attı. Boeing, bilanço tablosunu güçlendirmeyi ve nakde erişimi arttırmayı hedefliyor, böylece tahvil derecelendirme kuruluşları tarafından önemsiz statüsüne düşürülen borçlanma maliyetleriyle daha fazla karşılaşmayacaktır. CEO’nun 11 Ekim’deki açıklamaya göre, önümüzdeki birkaç ay içinde, dünya çapındaki yaklaşık 170.000 Boeing çalışanının %10'unun işten çıkarılması planlanıyor ve işten çıkarmaların tüm müdürleri, yöneticileri ve pe...
  • Boeing Uçağına Binmek İster Misiniz?

    14 Ekim 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Reuters’in haberine göre derecelendirme kuruluşu S&P Global 8 Ekim'de yaptığı açıklamada ABD'li uçak üreticisi Boeing'in (BA.N) kredi izleme (CW) notunu yeni bir sekme açarak düşürme yönünde belirlediğini duyurdu. Şirketin mevcut notu yatırım yapılabilir en düşük seviye olan 'BBB eksi' olup, notun düşürülmesi halinde spekülatif seviyeye gerileyecektir. S&P, Boeing'de yıl sonuna kadar yaklaşık 10 milyar ABD Doları tutarında nakit çıkışı yaşanacağını ve bunun da ek fonlama gerektireceğini tahmin etmektedir.Boeing'in 60 milyar ABD Doları ...
  • Dekarbonizasyon Saçmalığı

    07 Ekim 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Simply Flying’in haberine göre, British Airways, 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmayı taahhüt etti ve bu artık havayolunun uzun vadeli sürdürülebilirlik stratejisinin önemli bir parçasıdır. Ayrıca 2035'ten itibaren Birleşik Krallık genelinde yeni benzinli, benzinli ve dizel otomobillerin (hibrit otomobiller dahil) satışı yasaklanacak. British Airways, 2019 yılında 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı taahhüt eden ilk havayolu grubu olduğunu biliyoruz. Birleşik Krallık artık karbon emisyonlarını zirve seviyelerini...
  • Uçak Kazalarında Hayatta Kalma Rehberi

    30 Eylül 2024 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    BBC'de yayınlanan bir makaleye göre, teknolojideki ilerlemeler sayesinde uçak kazalarının yaklaşık %90'ında hayatta kalanlar oluyormuş. Tüm havacılık kazalarının sadece yaklaşık %10'unda kurtulan olmuyormuş. Lifestyle’in haberine göre, Greenwich Üniversitesi'nden Profesör Ed Gallia tarafından yapılan araştırma, hazırlıklı olmanın hayatta kalmada önemli bir rol oynadığını doğruluyor. *Hayatta kalanların çoğu acil çıkışa yedi sıra mesafede oturmuş ve koridor veya first class koltuk seçmenin tahliyelerini kolaylaştırdığını fark etmiştir. ...