Son Dakika
ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), ticari yolcu uçaklarında zorunlu hale getirilen ikincil kokpit güvenlik bariyerlerinin uygulanmasını bir yıl ertelediğini açıkladı.
Bu bariyerler, kokpit kapısı açıldığında olası saldırılara karşı pilotları korumayı amaçlıyor.
Erteleme süresince uçuş ekiplerinin mevcut güvenlik önlemlerini uygulamaya devam etmesi bekleniyor.
Bu önlemler arasında kokpit kapısı açıldığında, ön mutfağa yerleştirilen bir servis arabasıyla erişimin fiziksel olarak engellenmesi gibi yöntemler bulunuyor.
Bariyerler Nasıl Çalışıyor?
İkincil kokpit bariyerleri, genellikle metal çubuklardan oluşan kilitlenebilir kapılardan oluşuyor.
Bu yapılar, uçak kabini ile kokpit arasına yerleştiriliyor ve herhangi bir kişinin bariyeri aşarak, altından, üstünden ya da çevresinden geçmesini engelleyecek şekilde tasarlanıyor.
Kurallar ve Kapsam
FAA’nın 2023 Haziran ayında yayımladığı nihai karara göre bu bariyerlerin, yeni üretilen yolcu uçaklarında kokpit kapısı her açıldığında otomatik olarak kapalı ve kilitli halde olması gerekiyor.
Bu düzenleme yalnızca yolcu taşıyan uçakları kapsıyor; kargo uçakları veya ABD dışında faaliyet gösteren yabancı yolcu uçakları bu kuraldan muaf.
Yönetmelik, 25 Ağustos 2025 tarihinden sonra üretilen ve ABD’li havayolu şirketlerinin filosuna katılan yeni yolcu uçakları için geçerli olacak.
Havayolu Pilotları Derneği (ALPA) Başkanı Kaptan Jason Ambrosi, FAA’nın erteleme kararına tepki göstererek “Bu karar, havacılık güvenliğini zedeliyor. Hava yolları bu kurala uymak için iki yıl süreye sahipti. Ancak bir kez daha bu hayati güvenlik önlemini yerine getirmekten kaçınıyorlar” dedi.
Maliyet Tartışmaları
Kongre Bütçe Ofisi (CBO), yeni yolcu uçaklarına bu sistemin kurulumunun uçak başına 5.000 ila 12.000 dolar arasında değişeceğini ve yıllık toplam maliyetin 15 milyon doları geçmeyeceğini belirtmişti.
Ancak FAA’nın daha yüksek ekipman ve eğitim maliyetleri nedeniyle yıllık maliyet tahmini 16–17 milyon dolar düzeyinde.
BENZER HABERLER