logo

Yeni Havalimanı Dünyanın Rotasını İstanbul’a Çevirecek

Emin Çalkılıç

Emin Çalkılıç
emincalkilic@hotmail.com
Yeni Havalimanı Dünyanın Rotasını İstanbul’a Çevirecek

 İstanbul …

İki Kıta üzerine kurulu , dünya üzerinde içinden deniz geçen tek şehir .

  1. Köprü, 3. Havalimanı derken İstanbul 1’lerden sonra 2‘lerin de yetmediği bir şehir haline geldi. Şehrin daimi misafirleri olan bizler açısından bakıldığında her yeni yatırımda İstanbul içine çektiği nüfusu taşıyamaz artık diyoruz. Peki ya Turizm açısından bakarsak?

Peki, bu projeye neden ihtiyaç duyuldu; Nüfus artışı ve sesini daha çok duyuran bir ülke haline gelme çabamızla ulaşım yatırımlarına hergün bir yenisi ekleniyor. Atatürk Havalimanının 2016 yılı yolcu kapasitesi 80 milyona çıkarken, yine Atatürk Havalimanın da uçaklara yoğunluktan ötürü slot verilmemesi böyle bir projeye başlanmasını gerektiren nedenlerden sadece biri.

Yine, İstanbul’a Sabiha Gökçen Havalimanından da her yıl daha fazla yolcu ülkemize gelirken havalimanlarının artan kapasiteye cevap vermekte bazen zorlanması ve buna bağlı yaşanan rötarlar, şirketlerin artan maliyetleri ve havayolu şirketlerinin transit kullanım taleplerinin geri çevrilmesi gibi sorunlardan dolayı 3. havalimanına bir gereksinim doğmuş oldu.

yeni-havalimani1

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) öncülüğünde yapılan isminin ne olacağı tartışılan ve inşaatında şuan 19.000 kişinin çalıştığı 3. Havalimanı projesi tamamlandığında, yıllık 200 milyon yolcu kapasitesi, 500 uçak kapasitesi olacak, 350’den fazla destinasyona uçuş ve 150’den fazla havayolu şirketinin hizmetine sokulacak. Raylı sistem olarak, Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile yeni hizmete giren Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden tüm Anadolu ve dış dünyaya açılacak olması, transit akısını hızlandırırken aynı zamanda kargo taşımacılığında da önemli bir rol üstlenecek. Havalimanı raylı sistem aracılığı ile İstanbul’un önemli meydanlarından Taksim Meydanına bağlanacak. Bu raylı sistem, eski demir yolu hattının güzergâhından geçirilecek. Toplu taşıma aracılığıyla İstanbul’un tüm bölgelerinden rahatça ulaşım sağlanacak. Taksim’den havalimanına ulaşımın 15 dakikada olması planlanıyor.

İGA’nın işleteceği 3. Havalimanı projesi, birçok turistin mecburi istikameti olabileceğimizi gösteriyor. Dünya da sadece en büyük değil aynı zamanda en büyük ilgiyi toplayacak havalimanı da olacağını söyleyebiliriz. Türkiye ekonomisine büyük katkısı olacak bu projenin, 12 milyar liralık turist gelirimizin 30 milyar liraya yükseleceği şu günlerde geleceğe daha umutla bakmamızı sağlıyor.

yeni-havalimani2

Turizme ve bölgeye yapılan bu büyüklükte bir katkı tüm otel işletmeleri ve turizm sektöründe görev yapanları doğrudan etkileyecektir.

  1. Havalimanının İstanbul ‘un bulunduğu lokasyon gereği transit geçiş ‘hub’ı olmasını bekleniyor. Havalimanı’nın hayata geçmesiyle yıllık 80 milyon olan yolcu trafiği bir anda artacaktır.

Son olarak, daha çok turistin yolunun İstanbul’dan geçecek olması tek başına yeterli değil şehrin tanıtım faaliyetlerinin artması transit yolcuların bir sonraki seyahat planı olmamızı destekleyecektir. Binlerce yıllık tarihinin getirisi kültürel dokusu yanında dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen doğal güzellikleri ile Türkiye’nin turizm alanında dünyanın ilk sırasına yerleşmesinin, tanıtım potansiyellerimizin verimli kullanımına bağlı olduğunu düşünüyorum.

Sibel Gür

 

#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • ATSEP Olmak İster Misiniz ?

    21 Nisan 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    19 Nisan 2025 tarihinde ‘Hava Trafik Emniyeti Elektronik Personeli Lisans Ve Yetkilendirme Yönetmeliği’ yürürlüğe girmiştir. Hava Trafik Emniyeti Elektronik Personeli (ATSEP), Türkiye hava sahasında ve havaalanlarında hava trafik emniyeti elektronik hizmetlerinin planlanması, projelendirilmesi, yönetilmesi, idamesi ve bakımını sağlamakla yükümlü emniyetle ilgili operasyonel görevleri yürütür. ATSEP adaylarının sahip olması gereken nitelikler *T.C. vatandaşı olmak. *Mezuniyet şartlarını sağlamak. *Mesleki ve teknik ortaöğretim kur...
  • Üniforma – Siyah Spor Ayakkabı

    14 Nisan 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Bu konu hakkında bir defa yazmıştım. Sendika tarafından her hizmetlerinde supor ayyakabını uniformanın bir parçası olarak kabul etmesini talep edilmişti. YAHOO! JAPAN’ın haberine göre, SKYMARK AIRLINES, 14 Nisan'dan itibaren kabin ekibi ve yer personelinin (yer yolcu hizmetleri görevlileri) spor ayakkabı giymesine izin verecek. Daha önce sadece siyah deri ayakkabılara izin verilirken, artık tabanı 4 cm'den kısa olduğu sürece siyah tek renkli spor ayakkabılar da giyebilecekler. SKYMARK, birçok iş uzun süre ayakta durmayı gerektirdiğinden, ...
  • Neden Özel Jet Kiralamayasınız?

    07 Nisan 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Pandemide aşı zorunluğu sebebiyle işini kaybetmek istemeyan ticari havayolu şirketlerinde çalışan pilotlar aşılanmıştı. Sonuç ne oldu? Bildiğiniz gibi kokpittte, otelde ya da evde kalp kirizi sebebiyle vefat eden veya fiilen uçma kabiliyetini kaybeden çok sayıda pilotlar ortada. Geçen gün Tucker Carlson demişti ‘Aşılanmış pilotların kullandığı bir uçakla seyahat etmek istemiyorum, çünkü çok tehlikeli olduğunu düşünüyorum.’ diye. Bildiğiniz gibi özel jete sahip olanlar kendi uçak için aşılanmamış pilotları tercih ettiğine dair haberler bil...
  • Air France’ın Yeni Fırst Class “LA PREMIERE”

    31 Mart 2025 Av. Keiko Torigoe, Havacılık Haberleri, Köse Yazarları

    Aır France’ın resmi sayfasına göre, en üst sınıf “La Première ”in kabinleri tamamen yenilenmiştir. “LA PREMIERE”, 2025 baharından itibaren Boeing 777-300ER'lerde aşamalı olarak uygulanacak olup, halen Paris-Charles de Gaulle havalimanı ile dünyanın büyük şehirleri (ABD - New York, Washington, Los Angeles, San Francisco, Miami, Brezilya -Sao Paulo, Fildişi Sahili - Abidjan, Birleşik Arap Emirlikleri - Dubai, Singapur ve Japonya - Tokyo) arasındaki uçuşlarda mevcuttur. La Première kabininde, uçağa bindiğinizde mürettebat kendilerini tanıtac...