logo

Sani Şener veda açıklaması yaptı

Sani Şener veda açıklaması yaptı

TAV Havalimanları’nda bugün açıklanan üst yönetim değişikliklerinin ardından, Sani Şener çalışanlarına ayrıntılı bir veda mektubu gönderdi.

Sani Şener’in mesaj yüklü veda açıklaması şöyle:

“Değerli Arkadaşlarım,

1997 yılında Atatürk Havalimanı ihalesini aldığımızda havalimanı şantiyesinde 4 kişi ile bir konteyner içinde başladığımız TAV şirketinin CEO’su olarak tam 25 yıl görev yaptım. 65 yaşında bırakmam gereken CEO’luk görevini ortaklarımızla aldığımız bir karar ile 2 yıl daha uzatmıştık. O uzatma neredeyse 2.5 yıl oldu ve ben artık 67 yaşındayım.
Bir yıldır ortaklarımızla şirketin yeni yönetiminin oluşması için çalıştık ve Antalya ihalesinin kazanılması ve bu ihalenin ödeme şartı olan 1.8 milyar EURO’yu ödedikten sonra yeni yönetimi duyurma kararı almıştık.

Yönetim kurulu ve genel kurul toplantımızda da bu kararı onayladık. Önce sizlerle sonrasında da tüm paydaşlarımızla paylaşacağız. 1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren TAV Havalimanları Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve şirketin ortağı olarak devam edeceğim.

Şirketin kuruluşundan beri birlikte çalıştığım ve son 6 yıldır da Deputy CEO olarak görev yapan Serkan Kaptan TAV Havalimanları Holding’in CEO’su,

Franck Mereyde Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi,

Yine 16 yıldır birlikte çalıştığım CFO’muz Burcu Geriş, CFO’luk uhdesinde kalmak kaydıyla Deputy CEO olarak görevlerine devam edeceklerdir.  

Öncelikle özenle seçimini yaptığımız bu üç arkadaşıma başarılar diliyorum. En iyisini yapıp şirketi çok daha başka yerlere taşıyacaklarından eminim. 

Adil, şeffaf, çalışanlarımıza öncelik vererek ülkemize, ortaklarımıza, paydaşlarımıza ve  müşterilerimize çok faydalı bir yönetim sergileyeceklerine inancım tamdır.

Şirketin kuruluşundan bu yana benimle birlikte çalışan arkadaşlarım bilirler.

Atatürk Havalimanı inşaatını yaparken 1998’de Asya ekonomik krizi dünyayı vurmuştu, para bulmada çok güçlükler yaşadık. 

1999 yılında üzücü ve neredeyse 50 bin insanımızı kaybettiğimiz Kocaeli depremi oldu. 2001’de anayasa kitapçığının Başbakan Bülent Ecevit’e Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından fırlatılmasıyla başlayan Türkiye’deki çok acı sonuçları olan ekonomik kriz başladı. Bankalar ve binlerce firma battı.

Sonra Amerika’da uçakların silah olarak kullanıldığı 11 Eylül terörist saldırıları oldu. Hemen arkasından Afganistan ve Irak savaşları başladı. 2007’de Amerika’dan başlayıp dünyayı sarsan büyük finansal kriz oldu. Kuş gribi, SARS gibi salgınlar baş gösterdi. Tunus’tan başlayan Arap baharı Libya, Mısır ve Suriye’yi vurdu. Bunların hepsi havacılık sektörünü derinden etkileyen krizlerdi.

Libya’da 4.000 işçimiz kaldı ve onları tahliye  ettik. Tunus’ta yabancı turistlerin ve misyonun tahliyesini  yaptık. Gürcü-Rus savaşı çıktı. Gürcistan, Makedonya ve Tunus’ta hükümetler, cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar değişti.

Türkiye’de terör hadiseleri başladı ve canlı bombalarla Atatürk Havalimanı’nın da içinde olduğu bir dolu yer bombalandı, 12 arkadaşımızı kaybettik, masum insanlar öldü. 15 Temmuz hain darbe girişiminde Atatürk Havalimanı darbeye karşı duran halkımızın demokrasiye güvenini gösterdiği merkez oldu. 100 bin  kişiyi  o gece  ağırladık  havalimanımızda. Sonra 3. havalimanı açıldı ve gözbebeğimiz Atatürk Havalimanı kapandı.

Hemen arkasından Covid-19 pandemisi dünyayı sarstı, en çok da havacılık sektörü etkilendi. Pandemi bitti, Kazakistan’da ayaklanmalar, terör eylemleri ve sokak olayları oldu.

Çok yeni de Rus-Ukrayna savaşı başladı. Antalya Havalimanı’mızın en önemli yolcularının geldiği iki ülke savaşıyor halen.
Şimdi bunlar benim CEO’luk dönemimde bizim dışımızda gelişen olayların kaba hatları, bunların yansıyan türevlerini de siz düşünün lütfen.

Peki biz ne yaptık bu süreçte?

* 22 ayda inşaatını bitirerek 2000 yılında Atatürk Havalimanı’nı açtık. 2005 yılında uzatma ihalesini kazandık.

* 10 yılda 10 havalimanı işleteceğiz dedik ve 2010 yılında 10.havalimanımızı almıştık.

* 2010 yılında “2020’de 100 milyon yolcumuz olacak” dedik, 2018’de 152 milyon yolcumuz olmuştu bile.

* Halka arzdan önce 2006’da Goldman Sachs gibi dünyanın en büyük bankasına ve 3 ayrı çok büyük yabancı fona hisse sattık.

* 2007’de Türkiye’nin en büyük halka arzlarından birini yaptık. 1.7 milyar USD bedelle halka açıldık.

* 2012 yılında dünyanın en büyük havalimanı işletmelerinden ADP’ye hisse satışı yaptık.

Havalimanlarımızın  sayısını  8  ülkede  15’e  çıkardık.  Ayrıca  servis  şirketlerimiz  için  2013  yılında İstanbul Havalimanı ihalesini kaybedince vermiş olduğumuz hizmetlerimizi, bizim işletmediğimiz havalimanlarında da iş yapabilirsiniz  hedefiyle, 29 ülkede toplam 90 havalimanında hizmet vermeye başladık. Almaty Havalimanı’nı aldık 15. havalimanımız olarak.

İstanbul Havalimanı ihalesinden çekilince Antalya Havalimanı’na ortak olduk, 1 Aralık 2021’de Antalya Havalimanı imtiyazını 2052’e kadar uzatan ihaleyi kazandık.

4 kişi ile başlamıştık, şimdi 35 bin kişiyiz.

Bütün bunlar yukarıda anlattığım krizlerle  yan yana yaşayarak onlarla baş ederek yapılmıştır. Onun için yapılanları bir de bu gözle değerlendirin lütfen. Yani günlük güneşlik havalarda, konforlu ortamlarda yapılmamıştır.

Krizlere karşı her zaman çok dayanıklı olmak TAV’ın DNA’sında vardır.

TAV Havalimanları’nı inşallah çok daha iyi yerlerde göreceğime inanıyorum.

Atanan arkadaşlarımıza baktığınızda hepinizin şunu gördüğünü biliyorum. Dışardan bir CEO gelmedi. TAV’da her zaman içeriden işini iyi bilen, adil, dürüst ve çalışkan arkadaşlar C-Level yönetici olabilirler. Önünüz hep açık.

Bu vesile ile hepinize TAV’a vermiş olduğunuz emekleriniz için çok teşekkür ediyorum. 

Başladığımızda yanımdaki dört kişiden biri olan ve 25 yıldır hiçbir desteğini benden esirgemeyen Tepe Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Kurtdarcan Bey’e de ayrıca teşekkürlerimi bildiriyorum. 

Hepinizin gözlerinizden öpüyorum. Sağlıklı ve başarılı günler diliyorum.”

Mustafa Sani Şener
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı

#

SENDE YORUM YAZ