logo

Rusya’daki havayollarından rekor zarar; 52,5 milyar ruble

Rusya’daki havayollarından rekor zarar; 52,5 milyar ruble

Ukrayna operasyonundan bu yana Batı yaptırımlarına maruz kalan Rus havayolu şirketlerinin 2022’nin ilk çeyreğinde rekor zarar açıkladığı bildirildi.

Rusya Hava Taşımacılığı Operatörleri Birliği (AEVT), 2022’nin ilk çeyreğinde ülkedeki tüm havayolu şirketlerinin işletme zararının 61,1 milyar ruble olarak gerçekleştiğini belirtirken, bu rakamların sektörde son sekiz yılın en kötü sonucu olduğunu vurguladı.

AEVT raporuna göre, raporlama döneminde yolcu taşımacılığı temsilcilerinin zararının 52,5 milyar rubleye ulaştığı belirtilirken, kargo taşımacılığında oluşan zarar 8,6 milyar ruble olarak belirlendi.

Rusya’daki tüm havayolu şirketlerinin geçen yılki toplam kaybı ise 33,3 milyar ruble olarak gerçekleşmişti.

Raporda, benzeri görülmemiş yüksek kayıpların ana nedeni olarak Batı yaptırımlarının etkisi gösterilirken, özellikle uçaklar için bileşen ve yedek parça tedariki yasağı ile birlikte uçak kiralama kısıtlamalarının sektörü büyük zarara uğrattığı ifade edildi.

Rus hava taşımacılığına getirilen Batı yaptırımları

Avrupa Birliği, Ukrayna’da askeri harekatın başlamasının ardından Rus havacılık sektörüne yönelik mal ihracatını tamamen yasaklarken kiralanan uçakların iadesini talep etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yerli şirketler tarafından kiralanan yabancı uçakların ülke içerisinde tescil edilmesini ve iç hatlarda uçuşa elverişlilik sertifikalarının verilmesini mümkün kılan yasayı imzaladı.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği sınırları içindeki uçuşlara ilişkin kısıtlamaları da içeren AB hava güvenliği listesine 21 Rus havayolu şirketini dahil ederek kara listeye almıştı.

2 Mart’ta merkezi Avrupa’da bulunan uçak üreticisi Airbus, Ukrayna’ya düzenlediği operasyon nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımların ardından Rusya’ya yedek parça göndermeyi ve Rus hava yollarını desteklemeyi askıya aldığını duyurmuştu.

Airbus’tan yapılan açıklamada, Moskova’daki teknik merkezin, Batı yaptırımları altında yerel müşterilere hizmet verip vermeyeceğini de değerlendirdiği belirtildi.

Airbus’ın açıklaması, ABD’li uçak üreticisi Boeing’in “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından uygulanan yaptırımların küresel havacılık sektöründe oynaklığa neden olmasının etkisiyle Rus hava yollarına parça, bakım ve teknik desteğini askıya almanın yanı sıra Moskova’daki büyük operasyonları durdurduğunu” duyurmasının ardından gelmişti.

Daha önce yaptırımların bir parçası olarak Rus uçaklarına AB’ye üye ülkelerin hava sahasını kapatan Avrupa Komisyonu, kara listeye alınan şirketlerin AB ülkelerinin havalimanlarına iniş yapamayacağını ve hava sahalarında uçmalarının yasaklandığı hava güvenliği listesini yayınladı.

İngiltere, 19 Mayıs’ta Rus hava yolu sektörüne yeni yaptırım kararı aldığını duyurmuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, yaptırımlar kapsamında, üç hava yolu şirketi Aeroflot, Ural Airlines ve Rossiya Airlines’ın, 50 milyon sterlin değerindeki kullanılmayan iniş alanlarını İngiltere’deki hiçbir havalimanında satamayacağı bildirildi. (gazetem.ru)

#

SENDE YORUM YAZ