Son Dakika
İGA İstanbul Havalimanı, havacılık sektörünün en önemli ve prestijli etkinliklerinden birine daha ev sahipliği yapıyor. ACI Europe “Avrupa Havalimanları Konseyi Yıllık Genel Kongresi”, sektörün önde gelen CEO ve üst düzey yöneticileri ile 500’ü aşkın havalimanı profesyonelinin katılımıyla İstanbul’da düzenleniyor.
İGA İstanbul Havalimanı CEO’su Selahattin Bilgen: “Türkiye’ye sağladığımız katma değeri artırmak için çalışmayı sürdürecek, Avrupa’nın ‘ilk üçlü bağımsız paralel pist’ operasyonuyla sektöre liderlik etmeye devam edeceğiz.”
Dünya havacılık sektörü için kritik öneme sahip İGA İstanbul Havalimanı, 3-4 Temmuz tarihleri arasında Avrupa’nın en önemli havalimanı etkinliklerinden “Avrupa Havalimanları Konseyi Yıllık Genel Kongresi”ne (AirportCouncil International (ACI) Annual Congress & General Assembly) ev sahipliği yapıyor.
Avrupa’daki havacılık sektörünün mevcut durumu, karşılaştığı zorluklar ve gelecek beklentileri, sektörün ekonomik durumuna ilişkin içgörüler ve önümüzdeki yıl için politikaların tartışıldığı kongrenin açılış konuşmalarınıUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İGA İstanbul Havalimanı CEO’su Selahattin Bilgen ve ACI Europe Genel Direktörü Olivier Jankovec yaptı.
Türkiye’nin 4 saatlik uçuş süresiyle 1,4 milyar insanın yaşadığı 67 ülkenin merkezinde çok önemli bir lokasyonda yer aldığını söyleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 169 ülkeden 2 bin 110 havalimanının temsilcisinin yer aldığı ACI Europe Genel Kongresi’nin Avrupa ve Asya-Pasifik coğrafyalarının merkezinde yer alan İstanbul’da düzenlemesinin son derece yerinde olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, 2002yılından itibaren yürüttükleri hava ulaşım politikaları ve faaliyetleriyle, Türkiye’nin dünyada en hızlı gelişim gösteren ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Uraloğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İç hat yolcu taşımacılığını rekabete açmamız, havacılık sektörümüz açısından bir milattır. 2002’den bu yana aktif havalimanı sayımızı 26’dan 57’ye çıkardık ve Türkiye’yidünyanın ‘en geniş uçuş ağına sahip’ ülkelerden birine dönüştürdük. ‘Hava Ulaştırma Anlaşmamız’ bulunan ülke sayısını 81’den, 174’e yükselttik. Böylece dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya düzenlenen uçuş ağımıza 286 yeni nokta ekleyerek 131 ülkede 346 noktaya ulaştırdık. 2002’de iç ve dış hatlarda seyahat eden yaklaşık 34,5 milyon olan yolcu sayımızı da 2023 yılında 214 milyonun üstüne taşıdık.”
Bakan Uraloğlu: “Gökyüzünde kurduğumuz köprülerle dünyada ise küresel bir havacılık merkezi olduk”
İGA İstanbul Havalimanı’nın günlük ortalama 1.520 uçuş ile Avrupa’nın en yoğun havalimanı olmayı yıllardır sürdürdüğünü belirten Uraloğlu, ACI Europe’un dün açıklanan “Havalimanı Endüstrisi Bağlantı Raporu”na da değindi. Türkiye’nin ve İGA İstanbul Havalimanı’nın sektör açısından kayda değer başarılara imza attığını belirten Uraloğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “İGA İstanbul Havalimanı, doğrudan bağlantı açısından Avrupa sıralamasının zirvesinde yer alıyor. Gökyüzünde kurduğumuz köprülerle Türkiye, havacılık alanında Avrasya bölgesinde lider, dünyada ise küresel bir havacılık merkezi oldu. 2018 yılında hizmete açtığımız İstanbul Havalimanı ile birlikteİstanbul; havacılık alanında dünyanın en büyük küresel transit merkezlerinden biri hâline geldi. İstanbul Havalimanı, küresel planda iddialı havayolu şirketlerine faaliyet merkezi hizmetiverebilecek çok önemli bir üs olabilme potansiyelindedir.”
Sayısız medeniyetin ve kültürün izlerini taşıyan İstanbul’u dünyaya tanıtma fırsatına sahip olmaktan gurur duyduklarını söyleyen İGA İstanbul Havalimanı CEO’su Selahattin Bilgen, Doğu ve Batı arasında ‘küresel bağlantının simgesi’ ve ‘dünyaya açılan kapı’ olan İGA İstanbul Havalimanı’nın ve Türk havacılığının son yıllardaki hızlıbüyümesinin altını çizerek, bu başarının özellikle turizmde veTürkiye’nin ekonomik ve toplumsal gelişiminde oynadığı role değindi.
Bilgen: “Avrupa’nın ‘ilk üçlü bağımsız paralel pist’operasyonuyla sektöre liderlik etmeye devam edeceğiz.”
İGA İstanbul Havalimanı’nın Türkiye’ye sağladığı katma değeri artırmak için çalışmalarına devam ettiğini belirten Bilgen şöyle devam etti:
“Avrupa ve Asya’nın kesişim noktasındaki stratejik konumumuz, 316 destinasyona uçan 100’den fazla havayoluyla çalışma başarımız küresel ölçekteki kritik rolümüzü vurgulamaktadır. Etki alanımızı daha da büyütmek için şu anda üç bağımsız ve iki yardımcı pist ile yıllık 90 milyon yolcuyu ağırlama kapasitemizi geliştirecek yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Yakın gelecekte Avrupa’nın ‘ilk üçlü bağımsız paralel pist operasyonu’nu başlatarak sektöre liderlik etmeye devam edeceğiz.”
Bilgen, Avrupa’daki havalimanlarının operasyonel mükemmelliği için çalışan ACI Europe’un “2024 Havalimanı Endüstrisi Bağlantı Raporu”nda İGA İstanbul Havalimanı’nın başarısının bir kez daha tescillendiğini ifade etti. Avrupa’daki doğrudan ve dolaylı toplam hava bağlantısının pandemi öncesi (2019) seviyelerin %14 altında kaldığının ortaya konulduğu Rapor’da, İGA İstanbul Havalimanı’nın performansının ise pandemi öncesi seviyesine kıyasla yüzde 9 arttığı ortaya konuldu. ACI Europe ayrıca, ‘doğrudan bağlantı’ açısından Avrupa’daki birinci havalimanı İGA İstanbul Havalimanı’nın, Orta Doğu’ya ‘en iyi’, Asya-Pasifik’te ise ‘en iyi ikinci’ doğrudan bağlantıya sahip havalimanı olduğunu; bu bağlantıların geçen yıla kıyasla yüzde 23 arttığını açıkladı.
ACI Direktörü: “İGA İstanbul Havalimanı etkileyici bir büyüme sergiledi”
ACI EUROPE Genel Direktörü Olivier Jankovec ise yaptığı konuşmada; Avrupa havacılık sektörünün genel durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Sektörün trafik ve ekonomide pandemi sonrası ‘yeni normali’ yaşadığıdönemden geçtiğine değinen Jankovec, 2023 yılında Avrupa’da taşınan yolcu sayısının 2019’un altında kaldığını ifade etti. Jankovec şöyle konuştu: “Avrupa’daki havalimanlarının yüzde 47’si Mayıs ayı itibarıyla pandemi öncesi seviyelere tamamen dönmüş durumda. Ancak, bazı havalimanları hâlâ düşük seviyelerde seyrediyor ve bunda jeopolitik gelişmelerin de etkisi var.”
Öte yandan İGA İstanbul Havalimanı’nın 2018’den bugüne “etkileyici bir büyüme” sergilediğini vurgulayan ACI Direktörü Jankovec, “Londra en yoğun havalimanı olmaya devam ederken, İstanbul Havalimanı ise etkileyici bir büyüme ile 2018 yılında 5’inci sıradayken bu yıl 2’inci sıraya yükseldi. Sektör olarak şu ana kadarki en güzel yaza hazırlanıyor gibiyiz; bu yıl yüzde 5’lik bir büyüme bekliyoruz” dedi.
Sektördeki riskleri de aktaran Jankovec, yedek parçaya erişim, bakım-onarım, enflasyon, işsizlik gibi sorunların öne çıktığını bildirerek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Avrupa’daki pek çok havalimanı kapasite artışı ve verimliliğe odaklanmış durumda. Bu havalimanlarının büyüme planları ve gelecek hedefleri oldukça umut verici. AB genişlemesi sonucunda hava yoluyla bağlantı konusunda daha fazla talep yaratması, jeopolitik gelişmeler, küreselleşme, iklim değişikliği ve altyapı problemleri sektörü doğrudan ilgilendiriyor.
Havalimanı kapasitelerinin düşük olması, özellikle İGA’nın yaptığı üçlü bağımsız paralel pist gibi kapasite geliştirme çalışmalarının önemini ortaya koyuyor ve bunları takdirle karşılıyoruz. Sektörde önümüzdeki dönemde 240 ila 360 milyar dolar arasında yatırım planlanıyor ve bu da gelirlerin artması zorunluluğunu doğuruyor. Ayrıca geleceği şekillendirecek sürdürülebilirlik, inovasyon ve çeşitlendirme, ACI üyelerinin benimsediği yaklaşımlar arasında yer alıyor.”
BENZER HABERLER