Son Dakika
İsveç’teki düşünce kuruluşu Stockholm Uluslararası Barış Enstitüsü (SIPRI), 2022’de ülkelerin uzun vadeli modernizasyon ve genişleme planlarını uygulamasıyla birlikte dünya genelinde kullanmaya hazır nükleer silah sayısının arttığını açıkladı.
SIPRI nükleer silahlanmanın artışıyla birlikte dünyanın tehlikeli bir döneme girdiği uyarısında bulundu.
Yayınladığı basın açıklamasında SIPRI, askeri stoklardaki tahmini kullanmaya hazır savaş başlığı sayısının 86 adet artarak geçen yıl 9 bin 576’ya yükseldiğini bildirdi. SIPRI’ye göre bu artışla beraber son birkaç yıldır görülen eğilim sürüyor.
SIPRI Direktörü Dan Smith, “İnsanlık tarihinin en tehlikeli dönemlerinden birine sürükleniyoruz” dedi.
Smith, “Dünya hükümetlerinin jeopolitik gerilimleri yatıştırmak, silahlanma yarışını yavaşlatmak ve çevresel bozulma ile dünyada artan açlığın kötüleşen sonuçlarıyla başa çıkmak için işbirliği yapmanın yollarını bulması gerekiyor” dedi.
SIPRI raporunda, ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Hindistan, Pakistan, Kuzey Kore ve İsrail dünyanın nükleer güçleri olarak sıralandı.
SIPRI’ye gore, Rusya ve ABD dünya genelinde nükleer silahların neredeyse yüzde 90’ına sahip. Öte yandan düşünce kuruluşu, iki ülkenin de nükleer cephanelerinin 2022’de nispeten sabit kaldığını söyledi.
SIPRI ayrıca, ABD ve Rusya’nın kullanım dışı savaş başlıklarını sökmesi nedeniyle dünya genelinde nükleer savaş başlığı sayısının azalmaya devam ettiğini duyurdu.
SIPRI, Rusya’nın 2022 yılının Şubat ayında Ukrayna’yı işgalinin ardından Washington ve Moskova’da nükleer silahlanmaya dair şeffaflığın azaldığını da kayda geçirdi.
Bugün yayınlanan ayrı bir raporda, Cenevre’deki Nükleer Silahları Ortadan Kaldırmaya Yönelik Uluslararası Kampanya (ICAN), dünyanın dokuz nükleer ülkesinin geçen yıl cephaneliklerini modernize etmek ve genişletmek için toplam 82,9 milyar dolar harcadığını belirtti.
ICAN raporda, ABD’nin geçen yıl nükleer silahlanma için 43,7 milyar dolar harcadığını kaydetti. Bu tutar, diğer sekiz nükleer silah sahibi devletin harcamalarının toplamından fazla.
ICAN raporuna göre 11,7 milyar dolar harcama ile Çin ve 9,6 milyar dolar harcama ile Rusya nükleer silahlara ikinci ve üçüncü en büyük harcama yapan ülkeler oldu.
SIPRI, Çin’in nükleer silahlarının tahmini sayısının 2022 yılında 350’den 410’a yükseldiğini belirterek bu sayının artmaya devam etmesini beklediklerini söyledi.
Kuruluş, Çin’in 2020’lerin sonunda ABD ve Rusya kadar kıtalararası balistik füzeye sahip olabileceğini de tahmin ettiklerini ekledi.
BENZER HABERLER