logo

DHMİ görüşüldü

DHMİ görüşüldü

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Alt Komisyonunda Sayıştay Başkanlığının Denetim Raporunda yer alan DHMİ Genel Müdürlüğünün 2016 yılına ilişkin hesap ve faaliyetleri görüşüldü.

Görüşmeler sonucunda alt komisyonun önemli gördüğü bazı öneriler üst komisyona aktarıldı, bazıları da izlemede bırakıldı.

KİT Alt Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Hasan Turan’ın başkanlığında yapılan toplantıya, Komisyon Üyeleri, DHMİ Sayıştay Grubu Başkanı ve denetçileri, DHMİ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Funda Ocak, DHMİ Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Rıza Yüceulu, Darphaneler Genel Müdürü Saadettin Parmaksız, Genel Müdür Yardımcıları Mehmet Ateş, Celal Özuğur ve Mehmet Karakan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Hazine ve DPT Yetkilileri ile DHMİ Daire Başkanları katıldılar.


Toplantıda DHMİ’nin faaliyetleri ve projeleri hakkında KİT Alt Komisyonu’na sunum yapan Genel Müdür Funda Ocak, son yıllarda havayolu sektörünün dünyada ve ülkemizde hızla geliştiğini ve diğer ulaşım sektörleri içindeki önemi her geçen gün daha da arttırdığını belirtti.

Ocak; “Türk Sivil Hava Taşımacılığı tarihinde 85 yıllık bir geçmişi bulunan Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Hava Seyrüsefer ve Terminal İşletmeciliği ana faaliyetlerinde bulunan köklü bir kuruluştur. Aynı zamanda DHMİ Genel Müdürlüğü Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana hava ulaşımımızda yaşanan büyük dönüşümün de şahidi olan bir kuruluştur. Son on beş yıl ise dönüşümün zirve yaptığı, imrenilen bir dönem oldu” dedi.

Alınan kararlarla yolcu odaklı hareket edilmesiyle İç hat yolcu trafiği yılda ortalama %19,4 oranında kesintisiz büyüdü. Dış hat yolcu hareketi 78 milyonluk nüfusumuz ile beslendi, toplam yolcu sayısı yılda ortalama 13,1 büyüdü. Ülkemiz toplam yolcu sayısı bakımından Dünyada 11’inci, Avrupa’da 5’inci sırada yer aldı. Havalimanlarımız uluslararası sıralamalarda artış oranı ve yolcu sayısı bakımından zirveleri zorladı. Bu ilerlemenin sağlanmasında süratli, kararlı ve etkili ulaştırma politikalarımız kilit rol oynadı. Bu yılın sonunda ise Türkiye genelinde 205,4 milyon yolcu trafiği ve 2,03 milyon uçak trafiği gerçekleşerek % 6 büyüme bekleniyor.

Bu süreçte DHMİ’nin yanı sıra sektörde yer alan havayolu şirketleri, yer hizmet kuruluşları vb. tüm bileşenler – zorlu küresel rekabet koşullarına rağmen – gelişme gösterdi. Geçtiğimiz 15 yıl öncesinde 26 olan aktif havalimanı sayısı 55’ e, yolcu sayısı beş katına, sektörel istihdam üç katına çıktı. Aynı samanda İkili hava ulaştırma anlaşmaları yapılmasına ağırlık verildi, toplam anlaşma yapılan ülke sayısı on beş yıl öncesinde 81 iken, bugün bu sayı 169’a yükseldi. Ticari uçak filosu 162 iken 517’e çıktı. Tüm bunların sonucu olarak 2016 yılı sonu cirosu 70,24 milyar TL.’ye ulaştı.

Cumhuriyetimizin 100. yılında aktif havalimanı sayısının 65 ‘e yükseltilmesi sağlanarak 257.750.000 yolcu/yıl olan havalimanlarının yolcu kapasitelerinin 2023 yılına kadar toplamda 450 milyon yolcu/yıl’a ulaşması hedefleniyor. Böylece vatandaşlarımıza her 100 km mesafede havayolu ile seyahat edebilme imkânı sağlanmış olacak.

“İstanbul Yeni Havalimanı yolcu sayısı bakımından Türkiye’yi dünya sivil havacılığında üst sıralara taşıyacak”

Diğer taraftan 2018 yılında Türkiye’de dünyanın en önemli havacılık projesi vücut bulacak. İstanbul Yeni havalimanı gerek ülkemiz gerekse dünya havacılığına sağlayacağı ek kapasite ile dünya sivil havacılığında yolcu sayısı bakımından daha da üst sıralarda yer almamızı sağlayacak.

Hayata geçirdiği büyük altyapı ve üstyapı projeleri ve vermiş olduğu hizmetler ile bugün sektörü ve ülke ekonomisini; istihdam, yatırım, turizm, temettü ve vergi katkısı ile destekleyen en önemli kuruluş olmakla yetinmeyen DHMİ, ARGE projeleri de hayata geçirdi. Kuruluşumuz TÜBİTAK ile yürüttüğü ARGE projelerinden beş adedini tamamlayarak sektörün hizmetine sundu. Bu projeler kapsamında milli radarlar üretildi, bu sistemlerin ulusal ve uluslararası pazarda talebi oluşmaya başladı”.

DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak konuşmasının sonunda toplantıda bulunanlara şu sözlerle teşekkür etti:

“KİT Alt Komisyonunun Sayın Başkan ve üyelerine, bugün burada bulunan ve bizim faaliyetlerimize her zaman destek olan, önümüzü açan kamu kuruluşlarının temsilcilerine, özellikle Sayıştay Başkanlığımıza önemli tavsiyelerle bizi güçlendiren yaklaşımları için çok teşekkür ediyoruz.

DHMİ olarak bundan sonra da desteğinizi bekliyor, öneri ve tavsiyeleriniz doğrultusunda faaliyetlerimizi yürüteceğimizi belirtmek istiyorum”.

#

SENDE YORUM YAZ