logo

Çin’in Yutu 2 uzay aracı 29 ay sonra çalıştırılacak

Çin’in Yutu 2 uzay aracı 29 ay sonra çalıştırılacak

2019’da Ay’ın uzak tarafına inen Çin menşeli uzay aracı Yutu 2, kış uykusundan uyanmak üzere.

Independent Türkçe’nin haberine göre Ay’ın uzak tarafındaki ilk uzay aracı unvanını alan Yutu 2, bilimsel araştırmalarla geçen 29 Ay gününü doldurdu.

Doğal uydu, “kütleçekim kilidi” ismi verilen bir durum nedeniyle Dünya’ya hep aynı yüzünü gösteriyor. Bu yüzden Dünya’ya bakmayan yüzüne “Ay’ın uzak tarafı” ismi veriliyor.

Ay’daki bir gün, Dünya etrafındaki bir turunu tamamladığı süreyle belirleniyor. Bu da Ay’da bir günün, Dünya’da 27 gün 7 saate denk gelmesine neden oluyor.

Sonuçta Ay’ın belirli bir yüzüne düşen gün ışığı, orada yaklaşık iki hafta varlığını sürdürüyor ve ardından yine iki haftalık gece periyodu geliyor.

Güneş enerjisiyle çalışan Yutu 2, 19 Nisan’da gün batımının hemen öncesinde uykuya yatmıştı.

Uzay aracının bu şekilde geceleri eksi 180 santigrat dereceye kadar ulaşan Ay soğuğundan korunabileceği ifade edilmişti.

Şu anda Von Kármán kraterinde bulunan uzay aracı, bulunduğu tarafta Güneş’in doğuşunu takiben, bu ay kış uykusundan uyanacak.

Yutu 2, uyanık olduğu zamanlar Von Kármán kraterindeki iniş noktasının kuzeybatısına doğru ilerliyor. Uzay aracı şu ana kadar 708 metre mesafe kat etti ve yol boyunca veri topladı.

Bilim insanları Yutu’nun incelediği malzemelerin, uydunun nasıl oluştuğuna ışık tutacağını düşünüyor.

Ay, yalnızca Çin’in uzay programında değil, NASA’nın gelecekteki araştırma hedeflerinde de önemli bir yer tutuyor.

Hatta NASA 2024’te başlatmayı hedeflediği Artemis II görevinde insanları Ay’a yeniden göndermeyi umuyor.

Dahası uzay ajansı uydunun yörüngesinde bir istasyon, yüzeyinde de insanların barınabileceği, kalıcı bir üs kurmayı planlıyor.

#

SENDE YORUM YAZ