Son Dakika
Rus kozmonot Türkiye, Rusya ve Kazakistan arasında uzay çalışmaları konusunda ortak bir anlaşmanın gerçekleşebileceğini açıkladı.
Türkiye ve Kazakistan arasında varılan uzay ve havacılık teknolojileri alanında iş birliği anlaşmasını değerlendiren Rus kozmonot Lazutkin, Rusya’nın da deneyimini Türkiye’yle paylaşabileceğini söyledi.
Sputnik’e konuşan Rusya Kahramanı unvanına sahip kozmonot, Zvezda araştırma ve üretim işletmesinin Genel Tasarımcı Yardımcısı Aleksandr Lazutkin, Türkiye’nin uzay alanında Kazakistan ile imzaladığı anlaşma ve ayrıca uzay teknolojileri alanında destek vermeye ve Türk astronotu Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) göndermeye hazır olan Rusya sayesinde ‘uzay ülkeleri’ saflarına katılabileceğini söyledi.
Kazakistan’ın, Türkiye’ye uydularını ve roketlerini fırlatması için platform olarak Baykonur uzay üssünü sunabileceğini dile getiren Lazutkin, Rusya’nın da daha önce Devlet Başkanı Vladimir Putin’in MAKS Havacılık ve Uzay Fuarı’nda söylediği gibi Türk astronotu gönderme dahil teknik destek verebileceğini belirterek, “Rusya Federal Uzay Ajansı Roscosmos Başkanı Dmitriy Rogozin de Türkiye’ye Boykonur’u Rusya ve Kazakistan ile birlikte kullanmayı teklif etmişti. Rusya ve Türkiye, uzayda işbirliğine ilişkin hükümetler arası anlaşma hazırlama konusunda mutabakata varmıştı. Türkiye ayrıca kendi astronotlarını Rusya Kozmonot Eğitim Merkezi’nde eğitmeyi planladığını açıklamıştı” ifadelerini kullandı.
BENZER HABERLER