Son Dakika
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) merakla beklenen ve tarihe geçecek olan kadınlar tarafından yapılacak uzay yürüyüşü için skandal bir açıklama yaptı.
NASA tarihi açısından bir ilk sayılacak, tamamı kadınlardan oluşan astronot ekibiyle yapılacak uzay yürüyüşü ‘uzay giysilerinin bedenlerinde yaşanan sıkıntı’ gerekçesiyle iptal edildi.
Astronotlar Anne McClain ile Christina Koch’un aynı beden giysiye ihtiyacı olduğunu fark etmelerinin ardından uzay yürüyüşünün planladığı tarihe kadar ancak bir tane giysi yapılabileceği ortaya çıktı.
Yeni giysinin 29 Mart’a kadar yetiştirilemeyeceği belirtilirken, bu nedenle mevcut giysiyi de Koch’un giymesi kararlaştırıldı.
NASA’nın Twitter hesabından paylaşılan mesajda da, “Uzay yürüyüşleri oldukça zorlu görevler ama doğru ekipman işleri kolaylaştırıyor! Astronot kıyafetleri ise en önemli ekipman. İyi sonucu alabilmek için 29 Mart görevlendirmelerini güncellememiz gerekti” denildi.
NASA, McClain’in yerine Koch’a Nick Hague’ın eşlik edeceğini duyurdu. Daha önce Hague ile göreve giden McClain, uzay yürüyüşü yapan 13’üncü kadın olarak tarihe geçmişti.
NASA bu ay başında yaptığı duyuruda, uzay yürüyüşü yapacak astronot ekibin sadece kadınlardan oluşacağını belirtmişti.
Anne McClain ile Christina Koch’un tarihi uzay yürüyüşünü 29 Mart’ta gerçekleştirmesi bekleniyordu.
Astronotların yedi saat sürmesi planlanan görevinde, Johnson Uzay Üssü’nden uçuş kontrol direktörü Mary Lawrence ve Kristen Facciol ise uzaydaki iki kadın astronotu yönlendirecekti.
BENZER HABERLER