Son Dakika
Kuzey Kore, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Altın Kubbe” füze savunma programını, uzayda savaş tehdidi yaratabilecek “çok tehlikeli” bir girişim olarak nitelendirerek eleştirdi.
Ocak ayında Beyaz Saray’a döndüğünden bu yana Trump, ABD’yi balistik ve seyir füzeleri gibi hava tehditlerine karşı korumayı amaçlayan bu programa öncelik verdi.
Planın hayata geçmesi halinde uzayda sensörler ve önleyiciler bulunması da muhtemel.
Trump geçen hafta yaptığı açıklamada, “Altın Kubbe tamamen inşa edildiğinde, dünyanın diğer taraflarından ve hatta uzaydan fırlatılsalar bile füzeleri önleme kapasitesine sahip olacak. Şimdiye kadar inşa edilmiş en iyi sisteme sahip olacağız,” dedi.
Buna karşılık Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı ABD’yi uzayı askerileştirmeye “kararlı” olmakla suçlayan bir memorandum yayınladı.
Devlet tarafından işletilen Kore Merkezi Haber Ajansı’na (KCNA) göre, Trump’ın planının “uzayı potansiyel bir nükleer savaş alanına dönüştürme” riski taşıdığı uyarısında bulundu.
Eleştiri, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün ABD programının “uzayın bir savaş alanına dönüşme riskini arttırdığını, silahlanma yarışını körüklediğini ve uluslararası güvenliği baltaladığını” söylediği Çin tarafından kullanılan dili yineledi.
Sözcü, “ABD’yi küresel bir füze savunma sisteminin geliştirilmesi ve konuşlandırılmasından bir an önce vazgeçmeye çağırıyoruz,” diye ekledi.
Trump, ABD’nin düşmanlarından gelen tehditler ışığında savunma kabiliyetlerini arttırması gerektiğini vurguladı.
ABD Başkanı, Altın Kubbe programının 2029’da görev süresinin sonuna kadar faaliyete geçebileceğini öne sürdü.
Ancak uzmanlar bu girişimin tamamlanmasının yıllar alabileceğini belirtiyor. Böyle bir girişimin maliyeti konusunda da endişeler var.
Trump tüm projenin 175 milyar dolara mal olacağını iddia ederken, Kongre Bütçe Ofisi bu ay Altın Kubbe’nin sadece uzay tabanlı bileşenlerinin ülkeye önümüzdeki 20 yıl içinde 542 milyar dolara mal olabileceğini söyledi.
BENZER HABERLER