logo

Spacex, Falcon 9 roketi ile fırlatma rekoru kırdı

Spacex, Falcon 9 roketi ile fırlatma rekoru kırdı

Elon Musk’ın kurucusu olduğu SpaceX aynı Falcon 9 roketini 9. kez başarıyla fırlatıp indirerek kendi rekorunu kırdı.

14 Mart’ta Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nde gerçekleşen fırlatma, 22. Starlink görevi ve SpaceX’in 2021’deki 8. fırlatmasıydı.

Şu anda yörüngede bin 100’den fazla Starlink uydusu var ve ABD, Kanada, Birleşik Krallık, Almanya ve Yeni Zelanda’da yerküredeki kullanıcılara yüksek hızlı internet sunuyor.

SpaceX önümüzdeki birkaç yıl içinde uydu takımını büyüterek geniş bant kapsama alanını dünyadaki yerleşim bölgelerinin yüzde 99’unu kapsayacak şekilde genişletmeyi umuyor.

SpaceX’in kıdemli sertifikasyon mühendisi Kate Tice, “Bugünkü Starlink fırlatmasının özel bir yeri var çünkü bir Falcon 9 roketini ilk defa 9. uçuşu için fırlatıyoruz. Bir Falcon 9 yardımcı roketini ilk defa yalnızca 4 yıl önce tekrar uçurmuştuk, dolayısıyla bir yardımcı roketi 9. defa fırlatmak ekiplerimiz için hayli inanılmaz ve son derece heyecan verici” ifadelerini kullandı.

Mars hedefini Starlink ile finanse edecek..

Pazar günkü Starlink fırlatmasının ardından Musk, şirketin uzay interneti projesinin Mars’ı kolonileştirme hedeflerini finanse etmek için kullanılacağını söyledi.

Teknoloji milyarderi SpaceX’i kurduğunda nihai amacı insanlığın gelecekte varlığını sürdürebilmesini sağlamak için insanlığı çok gezegenli bir türe dönüştürmekti.

Şirketin yeniden kullanılabilir roket teknolojisi önümüzdeki birkaç yıl içinde Mars’a insan göndermek yönündeki iddialı hedefine ulaşma umuduyla şu anda yoğun testlerden geçen Starship roketlerine uyarlandı.

Şu anda dünyadaki en zengin ikinci kişi olan Musk, geçen yıl şu ifadeleri kullanmıştı:

Dünya’da varlık biriktirmemin sebebi bunu karşılayabilmeye yardımcı olmak.

SpaceX’in tüm amacı gerçekten de hayatı çok gezegenli hale getirmeye yardımcı olmak… fakat uzay istasyonuna uydu fırlatmanın gelir potansiyeli, yılda yaklaşık 3 milyar dolara (yaklaşık 22,6 milyar TL) çıkabilir. Ama sanırım geniş bant (internet) sağlamak bundan katbekat daha fazla olacaktır, kaba bir tahminle yıllık 30 milyar dolar (yaklaşık 226 milyar TL) olabilir.

#

SENDE YORUM YAZ