logo

ABD’den Irak’a helikopter satışına onay

ABD’den Irak’a helikopter satışına onay

ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak’a Bell 412EPX ve Bell 407M helikopterlerinin satışını kapsayan 800 milyon dolarlık olası askeri satış paketine onay verdi.

ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı (DSCA) tarafından Kongre’ye bildirilen pakette helikopterlerin yanı sıra GAU-19 makineli tüfekleri, 2,75 inç roketler için M260 lançerleri, elektro-optik/kızılötesi sensörler ve füze ikaz sistemleri bulunuyor.

Ana yükleniciliğini Bell Textron’un üstleneceği paket ayrıca yedek parça, haberleşme sistemleri, yer destek ekipmanları ile Iraklı pilot ve bakım personelinin eğitimini kapsıyor. Satılması planlanan helikopterlerin sayısı ise açıklanmadı.

Çift motorlu Bell 412EPX’in nakliye ve genel maksat, Bell 407M’nin ise silahlı keşif ve hafif taarruz görevlerinde kullanılması planlanıyor.

Irak, yedek parça ve bakım konusunda yaşanan sorunlar nedeniyle envanterindeki Rus yapımı Mi-17 helikopterlerini kademeli olarak ABD yapımı platformlarla değiştirmeyi hedefliyor.

800 milyon dolarlık tutar satış paketinin tahmini azami değerini ifade ediyor.

#

SENDE YORUM YAZ