Son Dakika


Northrop Grumman tarafından geliştirilen Pegasus XL roketi, 1990’dan bu yana gerçekleştirdiği 46’ncı ve son uçuşunu başarıyla tamamladı.
Roket, modifiye edilmiş Lockheed L-1011 Stargazer uçağından Marshall Adaları üzerinde havadan fırlatıldı.
Görev kapsamında NASA’nın, yörüngesi hızla alçalan Swift Uzay Gözlemevi’ni kurtarmayı amaçlayan Swift Boost misyonu başlatıldı.
LINK adlı uzay aracı, 3 Temmuz’da Doğu ABD saatiyle 04.36’da Pegasus XL roketiyle uzaya gönderildi.

Görev ekibi, önümüzdeki haftalarda LINK uzay aracının itki ve navigasyon sistemleri üzerinde sağlık kontrolleri gerçekleştirecek.
Daha sonra uzay aracının Swift Uzay Gözlemevi’ne yaklaşarak onu daha yüksek ve güvenli bir yörüngeye taşıması hedefleniyor.
Uzmanlar, artan güneş aktivitesi nedeniyle Swift’in yörüngesinin beklenenden daha hızlı alçaldığını ve müdahale edilmemesi halinde uzay gözlemevinin yıl sonuna kadar Dünya atmosferine yeniden girebileceğini belirtiyor.
BENZER HABERLER