logo

Görgün, “Türk Savunma Sanayii’nde ihracat artıyor”

Görgün, “Türk Savunma Sanayii’nde ihracat artıyor”

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, bu yıl 16 Temmuz’a kadar savunma sanayi şirketlerinin 6 milyar dolarlık sözleşme imzaladıklarını ve 4 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını aktardı.

22-27 Temmuz arasında İstanbul’da düzenlenecek 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF) öncesinde, gazetecilerle bir araya gelen Görgün, “Geçtiğimiz seneyi 7,1 milyar dolarlık ihracat rakamıyla tamamladık, ki bir önceki seneye göre bu yüzde 29’luk artıştı. Bu sene 16 Temmuz’a kadar ihracat 4 milyar dolara ulaştı” bilgisini paylaştı.

Haluk Görgün, savunma sanayi şirketleri yöneticilerinin de hazır bulunduğu “basın buluşması”nda yaptığı konuşmada, bugün en fazla savunma ihracatı yapan ülkeler arasında 11. sırada bulunan Türkiye’nin kısa zamanda ilk on ülke içinde olacağını değerlendirdiklerini bildirdi.

Türkiye’de savunma sanayiinde 3 bin 500’ün üzerinde firma bulunduğuna dikkat çeken Görgün, bu firmaların önemli kısmının küçük ve orta ölçekli firmalar olduğunu belirtti.

Savunma sanayiindeki sanayileşme ve şirketleşme modelini “piramit yapı” olarak ifade ettiklerini anlatan Görgün, piramidin tepesinde “entegratör” büyük şirketlerin bulunduğunu, daha altta bu büyük şirketlere projelerinde destek olan alt yükleniciler, yan sanayiler; onların altında da araştırma kurumları, üniversiteler ve start-up’ların yer aldığını, bunların birlikte kusursuz şekilde çalışmasının da çok önemli olduğunu vurguladı.

Büyük projelerin donanım ve yazılımı için yüzlerce, bazen bine yakın firmanın görev alabildiğini anlatan Haluk Görgün, bu sebeple ana platformlara destek veren KOBİ’lerin “fit olabilmelerini” önemsediklerini ifade etti.

Bir projeyi “ana entegratör”e verdiklerinde, bu projenin önemli bir kısmı için KOBİ ve yan sanayiyle çalışma zorunluluğu getirdiklerini aktaran Savunma Sanayii Başkanı Görgün, “Yani projeyi alan, sistemi veya platformu alan ana entegratör şirketin, tamamını kendi bünyesinde yapmasını istemiyoruz. Dışarıya ve KOBİ’lere iş vermelerini istiyoruz, ki bu şekilde dağılım sağlansın” dedi.

“Savunma ve havacılıkta 54 şehrin ihracat kapasitesi var”

Savunma sanayisi şirketleri, kurumları, enstitülerinde yaklaşık 95 bin çalışan bulunduğunu bildiren Görgün, şunları dile getirdi:

“7,1 milyar dolarlık ihracatı 95 bine böldüğünüzde çalışan kişi başı yaklaşık 75 bin dolarlık ihracat var. Hakikaten katma değeri yüksek bir sektör bu. Her bir çalışan yılda ortalama 75 bin dolar ihracat yapıyor demek. Türkiye’deki 3 bin 500 firmamızın 2 bini 2024’te ihracat yaptı. Savunma ve havacılık alanında 54 şehrin ihracat yapma kapasitesi var. Bu, özellikle Anadolu’da savunma sanayi şirketlerinin gelişmesi, ilerlemesi, yeni açılımların olması, farklı sektörlerde faaliyet gösteren farklı illerimizin savunma sanayiinde yer alması, sorumluluk alması politikalarımızla da uyumlu olduğunu gösteren güzel bir gelişim. 21 il savunma sanayi ve havacılıkta geçen sene 1 milyon dolar ve üzeri ihracat gerçekleştirmiş. Bu sene bu rakamların üstüne çıkılacağını değerlendiriyoruz.”

Türk savunma sanayii şirketlerinin yaptığı 7,1 milyar dolarlık ihracatın yaklaşık yüzde 55’inin NATO üyesi ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle ilgili olduğunu belirten Görgün, “Yani Türkiye geliştirdiği teknolojik ürünleri, savunma sanayisinde ürettiği özgün sistemleri, platformları, alt sistemleri önemli ölçüde Amerika, NATO, Avrupa Birliği üyesi ülkelere ihraç etmiş durumda. Bu sene ilk altı ayda Türkiye ihracatının ilk beş sırasındaki ülkenin 4’ü Avrupa ülkesi. Dolayısıyla Türkiye maliyet etkin ve yüksek teknolojili ürününü geliştiriyor. Türkiye bu anlamda süper ligde” dedi.

IDEF’e 96 ülkeden katılım olacak

Görgün, IDEF’in 17’ncisinin İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirileceğini anımsatarak, fuarın Türkiye’nin savunma sanayisinde yön veren bir aktör olduğunu gösterdiğini söyledi.

Geçen yılki IDEF’e çoğu uluslararası bin 450’nin üzerinde firmanın, 187 heyetin katıldığını, fuar boyunca 5 binin üzerinde planlı görüşme, 150 de sözleşme ve iyi niyet anlaşması imzalandığını anlatan Görgün, bu seneki rakamların geçen senenin çok üzerinde olacağını bildirdi.

Bu sene IDEF’in altı güne çıkarıldığını aktaran Görgün, ilk dört gününün sadece profesyonellere, son iki günün ise hem profesyonellere hem genç mühendis ve girişimcilere açık olacağını aktardı.

#

SENDE YORUM YAZ